USTVARJANJE ENERGIJE

Z izmenjavo izkušenj in znanja, pridobljenega na tekmovanjih, smo naredili velike korake pri razvoju svojih cestnih avtomobilov. Inovativna zavorna tehnologija našega dirkalnika I‑TYPE nam pomaga pri ustvarjanju še večje moči baterije v našem prvem električnem konceptnem avtomobilu.

Ali ste vedeli, da lahko v samo eni dirki vozilo formule E Panasonic Jaguar s pametnim zaviranjem prihrani dovolj energije, da podaljša svoj doseg do 15 %? Kako? Z uporabo najnovejše tehnologije regenerativnega zaviranja, ki je tudi ena bolj pomembnih značilnost konceptnega cestnega električnega vozila I‑PACE.Pri običajnem motorju z notranjim zgorevanjem se vozilo upočasni z običajnimi tornimi zavorami, ki pritisnejo zavorne obloge na diske. Kinetična energija iz vozila se pretvori v toplotno energijo, ki gre v bistvu v nič. V baterijskem električnem vozilu (BEV) pa lahko električni motor to kinetično energijo pretvori v električno energijo in dopolni baterijo, s čimer se poveča število kilometrov, ki jih lahko vozite z enim polnjenjem.

V Formuli E je dolžina dirke enaka za vse tekmovalce, prav tako je določena količina energije, ki je dovoljena za dokončanje dirke in znaša 56 kilovatni ur, tako da se koristi regenerativnega zaviranja v dirkah pretvorijo v dodatno zmogljivost in potencialno hitrejše čase krogov. Intenzivnost pri dirkanju električnih vozil resnično preskuša določene dele vozila – in njihove inženirje – znamka Jaguar, ki razvija tako cestne električne avtomobile kot dirkalne električne avtomobile, bo imela od tega vzajemne koristi.

yt:XqmDUEb4trM
Konceptno vozilo Jaguar I‑PACE | Ustvarjanje energije

“Okolje Formule E je za inženirje izjemno vznemirljivo in zahtevno. Tu lahko uporabimo nauke, ki smo se jih naučili in jih prenesemo v razvoj vozil z električnimi komponentami, kar spet uporabimo kot neposredno povratno informacijo v našem produkcijskem okolju za novo vrsto električnih vozil znamke Jaguar.”
Richard Devenport – vodja raziskav za tehnologijo formule E

Doživetje regenerativnega zaviranja v novem električnem vozilu znamke Jaguar bo verjetno spremenilo vaš slog vožnje. Vožnja z enim pedalom – večino časa samo s pospeševalnikom – postane zelo prijetna, ko se voznik začne bolj zavedati principa zagona električnega vozila.

Poleg teh pomembnih tehnoloških sprememb je inovativno konceptno vozilo I‑PACE še vedno pristni član družine Jaguar.

“Gre za električno vozilo, ki pa je v svoji osnovi izjemen predstavnik družine Jaguar, zato mora imeti značilnosti, ki jih naše stranke prepoznajo pri vseg vozillih Jaguar. Najpomembnejše je izjemno oblikovanje zunanjosti in notranjosti, hkrati pa mora vozilo nuditi tudi vznemirljivo vozno dinamiko. Vse to so značilnosti, ki jih bo konceptno vozilo Jaguar nudilo tudi vsem našim novim strankam.”
Ian Hoban - direktor linije vozil v podjetju Jaguar

VEČ ZGODB
KONCEPT VOZILA I‑PACE
Objavljeno: 1. 12. 2018

Osupljiv pogled na naš prvi avtomobil na električni pogon. Štirikolesni pogon, 400 KM, 5 sedežev z dosegom več kot 500 km (310 milj).
RAZIŠČITE KONCEPT VOZILA I‑PACE
TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
Objavljeno: 1. 12. 2018

Prvenstvo Formula E, ki ga organizira FIA, nam omogoča realistične preskuse na dirkalnih stezah, kjer izpopolnjujemo tehnologije za električna vozila.
RAZIŠČITE TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
KONCEPT VOZILA I‑PACE: <br> Z DIRKE NA CESTO
Objavljeno: 1. 12. 2018

Raziskujemo potovanje od začetkov izdelave dirkalnega vozila I‑TYPE za Formulo E do razvoja konceptnega vozila I‑PACE. Raziščite prvo popolnoma električno vozilo znamke Jaguar.
RAZIŠČITE KONCEPT Z DIRKE NA CESTO