NOVI DIZELSKI, BENCINSKI ALI ELEKTRIČNI MOTOR?

Naši bencinski in novi dizelski motorji so najčistejši in najučinkovitejši, kar smo jih kdaj izdelali. Naš najsodobnejši električni pogon pa predstavlja prihodnost. Kateri je pravi za vas?

IZBIRA JE VAŠA
NOVI DIZELSKI MOTOR
Današnji dizelski motorji znamke Jaguar, ki so čistejši kot kdaj koli prej, ponujajo izboljšano učinkovitost porabe goriva z značilnostmi navora, ki so primerni za teren in vleko. To je kombinacija, ki ustvari resnično zanesljivo zmogljivost na dolge razdalje.
BENCINSKI MOTOR
Naši novi bencinski motorji spoštujejo zapuščino legendarne odzivnosti vozil Jaguar ter vam nudijo dinamični in agilni pogon, obenem pa zagotavljajo nizko porabo goriva in nizke izpuste CO2.
ELEKTRIČNI MOTOR (EV)
Naši prefinjeni, popolnoma električni pogonski sklopi zagotavljajo visoko zmogljivost brez negativnih izpustov. EV je naelektrena prihodnost znamke Jaguar, ki ga poganja par električnih motorjev z baterijo, ki jo je mogoče polniti. Vozilo se polni z regenerativnim zaviranjem in na polnilnih točkah.
KLJUČNE PREDNOSTI NOVEGA DIZELSKEGA MOTORJA, BENCINSKEGA MOTORJA IN ELEKTRIČNE ENERGIJE
NIZKI IZPUSTI CO<sub>2</sub>
Novi dizelski motorji znamke Jaguar proizvedejo okoli 20 % manj izpustov CO2 kot bencinski motorji. Dejansko so kupci, ki so izbrali dizelske motorje, od leta 2002 prihranili skoraj 3 milijone ton CO2, ki niso vstopili v ozračje.
SKLADNO Z EU6d TEMP IN RESNIČNIMI IZPUSTI PRI VOŽNJI (RDE)
Nova dizelska vozila znamke Jaguar so skladna z EU6d-Temp in resničnimi izpusti pri vožnji (RDE), kar bistveno zmanjšuje izpuste v vseh voznih razmerah. To pomeni, da vam za ta vozila ne bo treba plačati pristojbine za področja v Londonu, kjer so dovoljeni le ultra nizki izpusti (ULEZ).
ZMANJŠANI IZPUSTI DUŠIKOVEGA OKSIDA (NO<sub>x</sub>)
Od septembra 2015 so vsi dizelski modeli vozil Jaguar opremljeni z napredno selektivno katalitično redukcijo (SCR) za naknadno obdelavo izpušnih plinov (tj. AdBlue), ki pomaga pri zmanjšanju izpustov NO x.
IZBOLJŠANA UČINKOVITOST PORABE GORIVA
Dizelski motorji zagotavljajo približno 20 % bolj učinkovito porabo goriva kot njihovi bencinski tekmeci. Torej, če na leto pogosto prevozite 20.000 km ali več, je to verjetno najbolj stroškovno učinkovita izbira.
SKLADNO Z EU6d TEMP IN RESNIČNIMI IZPUSTI PRI VOŽNJI (RDE)
Nova bencinska vozila znamke Jaguar so skladna z EU6d-Temp in resničnimi izpusti pri vožnji (RDE), kar bistveno zmanjšuje izpuste v vseh voznih razmerah. To pomeni, da vam za ta vozila ne bo treba plačati pristojbine za področja v Londonu, kjer so dovoljeni le ultra nizki izpusti (ULEZ).
DINAMIČNO DOŽIVETJE VOŽNJE
Z nemoteno in odzivno močjo bencinski motorji znamke Jaguar nudijo najbolj živahne vozne izkušnje. So razburljiva kombinacija lahkotnega delovanja in izjemnih zvokov pri vseh hitrostih.
NIZKI IZPUSTI DELCEV
Naši najnovejši bencinski motorji so opremljeni z zelo učinkovitimi filtri za zajemanje in shranjevanje ultrafinih delcev, saj izpušni plini prehajajo skozi njih. To pomaga zmanjšati količino izpustov v ozračje.
NIŽJI STROŠKI
Čeprav dizelski motorji običajno nudijo boljši izkoristek goriva, lahko cenejši predhodni stroški na enakovrednih bencinskih motorjih pogosto predstavljajo pametnejšo izbiro za voznike, ki prevozijo manj kilometrov na krajših potovanjih.
BREZ NEGATIVNIH IZPUSTOV
Vozilo Jaguar I‑PACE nima negativnih izpustov CO2 in lahko trenutno z enim polnjenjem prevozi 470 km. Polnjenje tako stane veliko manj, poleg tega pa nima negativnih izpustov. Ker je v omrežju vsako leto več obnovljivih virov energije, vozilo Jaguar I‑PACE z leti postaja vse čistejše.
PRIROČNOST IN DOSTOPNOST
V mnogih mestih lahko električna vozila uporabljajo vozne pasove in parkirna mesta, kjer imajo druga vozila omejen dostop. Prav tako so izvzeta iz vseh pristojbin, ki temeljijo na negativnih izpustih.
DRŽAVNE SPODBUDE
Električna vozila izpolnjujejo pogoje za ugodnosti, ki jih zagotavljajo vlada, lokalne oblasti in podjetja, ki podpirajo prehod na najčistejše motorje na svetu. To vključuje zlasti nižje davčne stopnje kot pri pogonu na bencinsko in dizelsko gorivo.
NIZKI STROŠKI DELOVANJA
Razmeroma nizki stroški za električno energijo pomenijo, da so električni avtomobili cenejši za polnjenje. Zaradi manjšega števila premičnih delov pogonskega sklopa, ki jih je treba ohraniti, jih je tudi ceneje vzdrževati.
NAŠI NAJBOLJ UČINKOVITI MOTORJI DO ZDAJ
Ingenium so novi motorji podjetja Jaguar Land Rover, ki so oblikovani za brezskrbno zmogljivost, prefinjenost in učinkovitost. Z napredno tehnologijo in popolnoma aluminijsko konstrukcijo motorji Ingenium omogočajo izjemno moč pri nizki porabi goriva.
BENCINSKI IN DIZELSKI MOTORJI V SREDIŠČU POZORNOSTI
Zakaj se dizelski motorji soočajo s kritiko? Kako bodo spremembe v zakonodaji vplivale na vozilo, ki ga vozite vsak dan? Preberite več o dveh najbolj priljubljenih motorjih na svetu.
IZVEDITE VEČ
POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA
Kaj je pogonski sklop?

Pogonski sklop vozila predstavlja vsak del, ki pretvori vir energije (gorivo/baterija) v gibanje, npr. prek motorja/električnega motorja, menjalnika, pogonskih gredi, diferencialov in osi.

Najpogostejši pogonski sistemi so bencinski, dizelski, baterijski (BEV) in hibridni (PHEV).

Kako dolgo traja, da se napolni električno vozilo?

Vozilo I‑PACE je opremljeno s 7-kilovatnim enofaznim polnilnikom na izmenični tok (AC), ki vaše vozilo čez noč popolnoma napolni in omogoča polnjenje do 35 km dosega na uro. Najhitrejši in najprimernejši način za polnjenje doma je uporaba domače polnilnice, ki lahko povrne energijo, ki ste jo porabili pri povprečnem dnevnem prevozu, v manj kot dveh urah.

Če uporabljate običajno vtičnico, se polnjenje odvija počasneje kot z domačo polnilnico (do 11 km dosega na uro polnjenja), vendar zadostuje za polnjenje pri povprečnem dnevnem dosegu 61 km, če vozilo polnite vso noč.

Kadar niste doma, je najbolje, da baterijo hitro napolnite z javnim polnilnikom na enosmerno napajanje (DC). Povprečni 50-kilovatni polnilnik DC na uro napolni vozilo toliko, da to lahko prevozi 270 km. Nekatera omrežja že ponujajo hitrejše polnilnike od 100 do 150 kW, večina omrežij pa v bližnji prihodnosti načrtuje nadgradnje.

Koliko kilometrov lahko električno vozilo prevozi z enim polnjenjem?

Zahvaljujoč visokotehnološki litij-ionski bateriji, ki ima zmogljivost 90 kWh, ima vozilo Jaguar I‑PACE doseg do 479 km * po svetovnem harmoniziranem postopku za preskušanje lahkih vozil (WLTP).

WLTP je proces, ki meri porabo goriva, energijo, doseg in izpuste v potniških vozilih v Evropi. To je namenjeno zagotavljanju podatkov, ki so bližje dejanskemu vedenju pri vožnji.

Kakšne so prednosti dizelskega motorja pred bencinskim?

Višja energetska gostota goriva in način, kako se energija sprosti pri izgorevanju, pomeni, da lahko dizel ponuja večjo učinkovitost. Če vozite 20.000 km na leto ali več, je verjetno najbolj stroškovno učinkovita izbira dizel.

Na splošno dizelski motor ponuja več navora kot bencinski motor, kar pomeni, da je njegova moč bolj primerna za premagovanje zahtevnega terenskega terena in vleko.

Kako podjetje Jaguar Land Rover zmanjšuje izpuste vozil?

V podjetju Jaguar Land Rover smo vložili več kot milijardo funtov v najsodobnejše središče za proizvodnjo motorjev ter razvoj učinkovitejših bencinskih in dizelskih motorjev.

So dizelski motorji čisti?

Od septembra 2018 vsi naši dizelski motorji za tržišči EU in EEA izpolnjujejo stroge predpise EU6d-Temp in resničnih izpustov pri vožnji (RDE). To pomeni, da so naši novi dizelski motorji tako čisti, da lahko vozijo po območjih ultra nizkih izpustov, kjer so uveljavljene denarne kazni za voznike vozil z visokimi negativnimi izpusti.

Z najčistejšimi motorji, kar smo jih doslej izdelali, bistveno zmanjšujemo vpliv na okolje.

Kaj je filter za trdne delce dizelskih motorjev (DPF) in zakaj je pomemben?

Da bi izpolnili stroge predpise o izpustih, ki so bili uvedeni leta 2009, so vsa nova dizelska vozila opremljena z izpušnim filtrom. Ti filtri so znani tudi kot dizelski filtri za trdne delce (DPF). Filtri za trdne delce učinkovito zajemajo in shranjujejo delce iz izpušnih plinov, kar pripomore k zmanjšanju negativnih izpustov iz izpušne cevi.

IZBERITE PRAVO VOZILO JAGUAR ZASE

Ste pripravljeni izbrati pravo vozilo Jaguar, ki bo odgovarjalo vašemu življenjskemu slogu, načinu vožnje in finančnim zmožnostim? Preprosto izberite model iz naše ponudbe in začnite svoje potovanje z vozilom Jaguar.

RAZIŠČITE NAŠA VOZILA
PRIMERJAJTE NAŠA VOZILA
ODKRIJTE PREDNOSTI VOŽNJE VOZILA I‑PACE

Aplikacija Go Jaguar I‑PACE samodejno spremlja vaša potovanja ter vam prikazuje dejstva in podatke, ki bi jih prejemali pri vožnji novega električnega modela I‑PACE. Ogledujete si lahko zemljevide, spremljate napolnjenost in porabo baterij ter lokacije najbližjih polnilnih postaj; izračuna pa tudi prihranke, ki bi jih imeli z vožnjo pravega električnega vozila.

PRENESITE ZA OPERACIJSKI SISTEM iOS
PRENESITE ZA OPERACIJSKI SISTEM ANDROID
SESTAVITE SI SVOJEGA
S konfiguratorjem si oblikujte popolno vozilo Jaguar.
PRENESITE BROŠURO
Izvedite več o vozilih Jaguar
NAJDITE PRODAJALCA
Poiščite najbližjega prodajalca vozil Jaguar.
DODATNA OPREMA
Prilagodite svoje vozilo Jaguar s široko paleto dodatkov.

*Podatki o dosegu EV temeljijo na proizvodnji vozil po standardizirani poti. Doseženi doseg je odvisen od stanja vozila, baterije, dejanske poti in okolja ter načina vožnje.
Predloženi podatki so izračunani na podlagi uradnih testov proizvajalca skladno z zakonodajo EU. Služijo samo za primerjavo. Realni podatki se lahko razlikujejo. Vrednosti CO2 in porabe goriva se lahko razlikujejo glede na nameščena kolesa in dodatno opremo. WLTP (globalno usklajeni preskusni postopek za lahka vozila) je nova preskusna metoda EU za izračun porabe goriva in izpustov CO2 pri vozilih s potniki. Po tej metodi se merijo poraba goriva in energije, doseg in izpusti. Cikel WLTP je zasnovan tako, da zagotavlja rezultate, ki so bližji dejanskim voznim lastnostim. Preskuša se vozila z dodatno opremo in po zahtevnejšem preskusnem postopku ter pri zahtevnejši vožnji.