OBLIKOVANJE ZVOKA

Ko bodo na cestah le električni avtomobili, se bo zvočni prostor mesta za vedno spremenil.

Vsakdo, ki je gledal (oziroma slišal) za Formulo E, ve, da so električna vozila tišja kot vozila z notranjim izgorevanjem. Ta relativna tišina je dejavnik, ki omogoča, da se dirke Formule E odvijajo v mestnih okoljih, kjer bodo vozniki med seboj dirkali. Dirke Formule E je zato mogoče organizirati v gosteje poseljenih območjih.Taka tišina bo značilna tudi za nova električna cestna vozila znamke Jaguar, zato je to še posebej dobra novica za mesta – tako za voznike kot za prebivalce. Toda omenjena raven 'tišine' ima tudi potencialne izzive.

yt:hMZM6gvRSJ4
Konceptno vozilo Jaguar I‑PACE | Oblikovanje zvoka

"Mesta bodo z električnimi vozili postala veliko manj hrupna . V vseh naših vozilih že vrsto let zmanjšujemo stopnje hrupa, toda nova tehnologija električnih vozil nam omogoča zanimiv izziv, saj so vozila naenkrat postala pretiha. Obstaja možnost, da jih pešci ne bi več slišali. Ker so tudi oni souporabniki mestnih površin moramo zagotoviti, da so naša vozila varna in odgovorna."
Iain Suffield, tehnični specialist NHV v podjetju Jaguar Land Rover

Vozila znamke Jaguar so bila vedno znano po izjemnih zvokih, in tudi nova električna vozila ne bodo nič drugačna. Da pa bi jih zaradi varnosti lahko slišali tudi pri nizkih hitrostih morajo oddajati novo vrsto zvoka, ki bo ostale udeležence v prometu opozarjal na njihovo prisotnost in smer vožnje. Prav tako mora v drugih primerih zvok opozarjati voznika in mu dati povratne informacije o dinamični vožnji avtomobila. Kakšni bodo ti različni zvoki, bodo kupci morali počakati, dokler ne bomo preskusili proizvodnega modela, ki bo v prodaji od leta 2018.

VEČ ZGODB
KONCEPT VOZILA I‑PACE
Objavljeno: 1. 12. 2018

Osupljiv pogled na naš prvi avtomobil na električni pogon. Štirikolesni pogon, 400 KM, 5 sedežev z dosegom več kot 500 km (310 milj).
RAZIŠČITE KONCEPT VOZILA I‑PACE
TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
Objavljeno: 1. 12. 2018

Prvenstvo Formula E, ki ga organizira FIA, nam omogoča realistične preskuse na dirkalnih stezah, kjer izpopolnjujemo tehnologije za električna vozila.
RAZIŠČITE TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
KONCEPT VOZILA I‑PACE: <br> Z DIRKE NA CESTO
Objavljeno: 1. 12. 2018

Raziskujemo potovanje od začetkov izdelave dirkalnega vozila I‑TYPE za Formulo E do razvoja konceptnega vozila I‑PACE. Raziščite prvo popolnoma električno vozilo znamke Jaguar.
RAZIŠČITE KONCEPT Z DIRKE NA CESTO