VIRTUALNI INŽENIRING

Izjemno veliko vlagamo v najsodobnejša orodja za virtualni inženiring, ki omogočajo, da se novi izdelki – in napredne tehnologije, ki jih poganjajo – oblikujejo hitreje in učinkoviteje ter da so bolj odporni. Končni rezultat so avtomobili Jaguar, ki so bolj zanesljivi, trajni in zaupanja vredni.

Zasnova sodobnih luksuznih vozil postaja vse bolj zapletena. Primer je izpopolnjena elektronika vozila Jaguar, ki bi ji lahko dodali do 100 elektronskih krmilnih enot, 100 milijonov linij programske opreme in 10.000 različnih potreb izdelka pri vsakem modelu.Z znanjem, pridobljenim v visokotehnoloških panogah, kot so vesoljski programi in Formula 1™, virtualni inženiring zagotavlja ravni zmogljivosti in kakovosti, ki jih ni mogoče doseči s tradicionalnimi procesi zasnove, in spreminja način, kako se razvijajo sodobna vozila Jaguar – in modeli vozil Jaguar prihodnosti.V središču našega razvoja je 13 milijonov funtov naložb v virtualni inženiring letno. Orodja, kot sta programska oprema za računalniško dinamiko tekočin (RDT) in računalniško podprto inženirstvo (RPI), je mogoče uporabiti za praktično modeliranje številnih različnih področij razvoja vozila – od aerodinamike in toplotnega upravljanja, prek oblikovanja vzmetenja in struktur v primeru trčenja, do razvoja pogonskih sklopov in trajnosti. Z aero-akustičnim modeliranjem nestabilnih zračnih tokov v resničnem svetu lahko celo simulirajo zasnovo podrobnosti, kot so brisalci vetrobranskega stekla, in tako zmanjšajo hrup, ki nastaja pri uporabi.Zavezanost virtualnemu inženiringu najbolje predstavlja Virtualni inovacijski center, katerega glavni namen je uresničiti velik del zastavljenih simulacij. Njegovo središče je v inženirskem centru v Gaydonu. V razvoj smo vložili 2 milijona funtov, dodatne 3 milijone funtov pa smo namenili razširitvam nabora virtualnih orodij, ki podpirajo razvojni proces.

»VIRTUALNI INŽENIRING OMOGOČA DOSEGANJE RAVNI ZMOGLJIVOSTI IN KAKOVOSTI, KI JIH S TRADICIONALNIMI PROCESI NE BI MOGLI DOSEČI«

Ti vključujejo sistem 3D CAVE, v katerem osem digitalnih projektorjev visoke ločljivosti iz računalniško ustvarjenih modelov ustvari 3D-sliko v polni velikosti. Operaterji, ki nosijo 3D-očala, si lahko sliko ogledajo in jo nadzorujejo ob pomoči nadzorne palice, kar jim omogoča, da optimizirajo zunanjo zasnovo, notranjost, položaje sedežev in vidljivost ter nadzirajo razporeditev.V laboratoriju za virtualno resničnost in ob pomoči razširjene resničnosti se lahko inženirji in oblikovalci prek zaslonov poglobijo v vozilo, medtem ko večfunkcijska taktilna platforma in haptična tehnologija omogočata pregled delovanja avtomobila in upravljanja. Z optično analizo zmogljivosti lahko celo simulirajo odseve notranjih komponent in osvetlitve na vetrobranskem steklu.Preostala orodja, kot je Power Wall v realni velikosti (1 : 1), oblikovalcem omogočajo, da prikažejo slike CAD novih modelov avtomobilov v naravni velikosti, napredni simulator vožnje pa inženirjem omogoča razvoj napredne dinamike vožnje ter optimiziranje karakteristik hrupa, vibracij in ostrosti, ne da bi zapustili prostore.Omenjeni pristop na podlagi virtualnega inženiringa že prevladuje pri načinih zasnove sedanjih in prihodnjih modelov vozil. Pri razvoju modela XE je bilo, na primer, izvedenih 1,8 milijona simulacij, ki so potrebovale 36 milijonov ur CPU simulacijskega časa in ustvarile 1200 TB podatkov.Približno 40 odstotkov potreb za zasnovo in izvedbo vozil Jaguar Land Rover je že preverjenih z orodji za virtualno simulacijo. Da bi do leta 2020 dosegli 100-odstotni cilj, sodelujemo tudi s številnimi specializiranimi partnerji.

Ergonomski laboratorij za virtualno resničnost podjetja JLR, Gaydon (Združeno kraljestvo)
VEČ ZGODB
PROCES TESTIRANJA

Objavljeno: 18. 8. 2016

V vsaki fazi zasnove, razvoja in proizvodnje za vsako komponento vozila Jaguar opravimo tisoče preskusov in preverjanj varnosti, trajnosti in kakovosti, kar zagotavlja, da je končni izdelek najzanesljivejši in najvarnejši avtomobil, ki ga lahko vozite.
IZVEDITE VEČ
VARNOST

Objavljeno: 18. 8. 2016

Zanesljivost ne pomeni le, da vozilo vas in vaše potnike do cilja pripelje preprosto in brez odlašanja. Gre tudi za to, da se na cilj pripeljete varno, varnost pa je srž filozofije znamke Jaguar.
IZVEDITE VEČ
IZJEMNO LAHKA ALUMINIJASTA ARHITEKTURA

Objavljeno: 18. 8. 2016

Pri oblikovanju in izdelavi vozil je zanesljiva in odporna lahka aluminijasta arhitektura del filozofije znamke Jaguar že več kot 70 let.
IZVEDITE VEČ