IZJEMNO LAHKA ALUMINIJASTA ARHITEKTURA

Pri oblikovanju in izdelavi vozil je zanesljiva in odporna lahka aluminijasta arhitektura del filozofije znamke Jaguar že več kot 70 let.

Za prvi model vozila Jaguar XK120 v štiridesetih letih prejšnjega stoletja so uporabili aluminijaste plošče, dirkalni vozili C-Type in D-Type, ki sta v petdesetih letih prejšnjega stoletja zmagovali v Le Mansu, in izjemno lahki model E-Type iz šestdesetih let pa so bili pionirji aluminijastih podvozij in karoserijske zasnove. Leta 2003 smo prenovili legendarni model XJ z aluminijasto vezano in kovičeno strukturo, ki je bila za 40 odstotkov lažja od predhodnih. Današnje limuzine, športni avtomobili in športna terenska vozila Jaguar uporabljajo peto generacijo aluminija, ki ima sposobnost prilagajanja.Ključna prednost aluminija je to, da tehta le tretjino teže enake količine jekla. To nam omogoča, da sestavimo podvozje, ki je bistveno lažje od jeklenega, kar zmanjšuje porabo goriva, zniža izpuste in zagotovi bolj dinamično vozniško izkušnjo. Vsakih 100 kg, ki jih ima vozilo manj zaradi aluminijastega podvozja, zmanjša izpuste CO2 za 9 g/km, porabo goriva v času uporabe vozila pa do 800 litrov.Naša filozofija o aluminiju za vozila Jaguar je ustvarjanje oblik, ki so trdnejše, varnejše, močnejše in bolj zanesljive.Postali smo mojstri uporabe aluminija. Za zunanji del karoserije uporabimo surovo aluminijsko pločevino, debelo le 0,9 mm ali do 3 mm, kjer je potrebna večja trdnost. Stisnemo jo v kompleksne, izjemno trdne oblike ter z 2000 tonami sile preluknjamo z do milimetra natančnimi luknjami. Vse to omogoča osupljive rezultate. Stranska plošča modela F-PACE je ena največjih, ki jih izdelujemo, a tehta le 5,8 kg.

»NAŠA FILOZOFIJA O ALUMINIJU ZA VOZILA JAGUAR JE USTVARJANJE OBLIK, KI SO TRDNEJŠE, VARNEJŠE, MOČNEJŠE IN BOLJ ZANESLJIVE.«

Z znanjem, ki smo ga pridobili iz vesoljske industrije, smo ustvarili revolucionarni način izdelave aluminijaste šasije, imenovan »riv-bonding«. Aluminijaste plošče zlepimo s super močnim lepilom in nato preluknjamo s pocinkanimi kovinskimi zakovicami, ki prenesejo do 10 ton sile.Ko šasijo v lakirnici zapečemo na 170 °C, lepilo v nepropustnem aluminijastem sendviču postane trdo kot beton, zaradi česar se tanka aluminijasta pločevina spremeni v neverjetno trdo strukturo. Poglejmo si aluminijsko lupinasto strukturo športnega vozila F-TYPE, ki tehta le 261 kilogramov, vendar ima zelo visoko torzijsko togost. Pri modelu XE smo to prenesli na višjo raven, zaradi česar je bila to doslej najtežja zasnova limuzine Jaguar doslej.Proizvodnja aluminija je tudi tišja, čistejša in zahteva manj energije, kot se je porabi za tradicionalno jekleno konstrukcijo šasije, recikliranje aluminija pa porabi le 5 odstotkov energije kot proizvodnja surovega aluminija, ne da bi se pri tem ogrozila strukturna celovitost materiala. Vse to pomaga zmanjšati vpliv znamke Jaguar na okolje, preden vozilo sploh postavimo na cesto.Takšnega razmišljanja pa nismo usmerili le v šasijo, kjer smo z aluminijem znižali težo ter dobili učinkovito in dinamično zmogljivost ter trajnost. Nova generacija motorjev Ingenium podjetja Jaguar Land Rover uporablja blok motorja iz litega aluminija in glavo motorja, ki sta za 24 kilogramov lažja, imata 17 odstotkov manj trenja ter sta tišja za pet decibelov.Vsaka podrobnost naših novih vozil je torej varnejša, učinkovitejša in zanesljivejša.

yt:ADT4jIi4Hu0
Izjemno lahka aluminijasta arhitektura modela XF
VEČ ZGODB
OBRATI PO SVETU

Objavljeno: 18. 8. 2016

V to, da bi bila vozila Jaguar najbolj zmogljiva in zanesljiva, je vloženega izjemno veliko truda.
IZVEDITE VEČ
VIRTUALNI INŽENIRING

Objavljeno: 18. 8. 2016

Izjemno veliko vlagamo v najsodobnejša orodja za virtualni inženiring, ki omogočajo, da se novi izdelki – in napredne tehnologije, ki jih poganjajo – oblikujejo hitreje in učinkoviteje ter da so bolj odporni. Končni rezultat so avtomobili Jaguar, ki so bolj zanesljivi, trajni in zaupanja vredni.
IZVEDITE VEČ
PROCES TESTIRANJA

Objavljeno: 18. 8. 2016

V vsaki fazi zasnove, razvoja in proizvodnje za vsako komponento vozila Jaguar opravimo tisoče preskusov in preverjanj varnosti, trajnosti in kakovosti, kar zagotavlja, da je končni izdelek najzanesljivejši in najvarnejši avtomobil, ki ga lahko vozite.
IZVEDITE VEČ