ZBIRKA KLASIČNIH VOZIL JAGUAR

ZBIRKA KLASIČNIH VOZIL JAGUAR

ZBIRKA KLASIČNIH VOZIL JAGUAR

Pri znamki Jaguar smo neizmerno ponosni na svojo edinstveno dediščino in čudovita, inovativna vozila, po katerih smo postali znani. Kot del svoje zaveze ohranjanja britanske avtomobilske dediščine smo bili lani počaščeni, da smo v obstoječo zbirko vozil dodali tudi zbirko Jamesa Hulla, največjo znano zasebno zbirko klasičnih britanskih avtomobilov na svetu.

Dr. James Hull se je opisal kot strasten zbiralec vozil Jaguar. Zbral je 130 primerkov, tudi original vozila Swallow Sidecar iz leta 1920, prvo vozilo, ki ga je izdelal ustanovitelj podjetja Jaguar sir William Lyons.

V osupljivi zbirki so tudi neverjetno redka vozila, kot je model SS100, model XK120 iz redke zlitine ter lepo restavrirana model Jaguar XKSS in model D-Type. Vključuje tudi kopico lepo ohranjenih otroških vozil na pedala in vozilo Jaguar Mark X, ki je bili v lasti sira Williama Lyonsa.

»Veseli nas, da je podjetje Jaguar Land Rover sklenilo dogovor z Jamesom Hullom, da bi zagotovili prihodnost te zelo pomembne zbirke vozil Jaguar in preostalih britanskih avtomobilov,« je povedal John Edwards, generalni direktor razvoja posebnih vozil Jaguar. »Delimo isti cilj kot James, da bi to edinstveno zbirko zadržali v britanskih rokah, in veseli smo, da ta dogovor zagotavlja skrbništvo tudi za prihodnost.«

Dr. James Hull je bil vesel, da je zbirko v varstvo prevzelo podjetje Jaguar Land Rover. »Potovanja po svetu, da bi dopolnil zbirko, so bila moje dolgoletno življenjsko delo,« je povedal. »Moja glavna motivacija je bila, da bi zagotovil prihodnost zbirke v tej državi ... So popolni skrbniki za prevzem zbirke in vem, da je v varnih rokah.«

V okviru skrbništva in vzdrževanja v delavnici klasičnih vozil znamke Jaguar si je v Britanskem muzeju vozil v Gaydonu mogoče ogledati nekatere modele iz zbirke in se z njimi voziti v klasični vozni izkušnji Jaguar.