PARKIRNA ASISTENCA

PARKIRNA ASISTENCA

PARKIRNA ASISTENCA

Parkirna asistenca je sistem, ki vam olajšuje parkiranje v mestih z avtomatizacijo nekaterih manevrov, ko morate varno zapeljati na parkirni prostor in z njega.

Parkirna asistenca vam pomaga pri manevriranju na in s pravokotnih in vzporednih parkirnih prostorov.

Ko vklopite parkirno asistenco, ta uporablja tipala okrog vozila Jaguar in izmeri parkirne prostore, mimo katerih zapeljete. Ko zazna parkirni prostor, ki je 20 ali več odstotkov večji od vašega vozila, vas prek zaslona na dotik prosi, da ustavite, spustite volan in prestavite v vzvratno prestavo. Tedaj prevzame krmiljenje, če pa vozilo poskušate usmerjati sami, se dezaktivira.

Samodejno se izogiba objektom in drugim vozilom, a morate biti vedno pozorni na otroke in živali, ki se nahajajo v bližini. Ker vi nadzirate pospeševanje in zavore, lahko vozite tako počasi, kot želite, in se tudi ustavite, ko želite.

Če boste na primer morali spremeniti smer, vas bo sistem prosil, da ustavite in po potrebi prestavite v prestavo za naprej ali za vzvratno vožnjo. Še vedno pa bo sistem krmilil, dokler vozilo Jaguar ne bo lepo parkirano.

Obstajajo trije načini: vzporedno parkiranje vam pomaga parkirati na prostoru, ki je vzporeden z vozilom, pravokotno parkiranje preprosto parkira vozilo Jaguar na parkirnem prostoru, na katerega zavijete pod kotom 90 stopinj, zapuščanje parkirnega prostora pa vam pomaga zapustiti parkirni prostor.

Če želite aktivirati funkcijo samodejnega iskanja parkirnega prostora, morate upočasniti pod 28,97 km/h. Druga možnost je, da parkirno asistenco aktivirate prek zaslona na dotik. Za izbiro načina, ki ga potrebujete (vzporedno parkiranje, pravokotno parkiranje, zapuščanje parkirnega prostora), uporabite gumb in ga po uspešnem parkiranju izklopite.

Funkcija je še posebej koristna v mestih, kjer je iskanje parkirnih prostorov bolj zahtevno. Če ste ocenili, da je parkirni prostor premajhen, ga bo sistem naznanil. Ker sistem parkira namesto vas, se tako izognete vsem udarcem in praskam, ki so del izkušnje parkiranja v mestih.

Sistem pa ni primeren za parkiranje na zavojih in v ozkih ulicah, kjer so vozila parkirana z obeh strani ceste. Širina ceste med parkiranimi avtomobili mora znašati vsaj 4,5 m.

Parkirna asistenca zazna velike predmete, kot so druga vozila, a blizu robnika ne vidi drugih nevarnosti, kot so otroci ali živali, mrežastih ograj, koles ali motornih koles. Kot je to običajno, če parkirate sami, morate opazovati okolico, tudi ko uporabljate parkirno asistenco. Če vlečete priklopnik se parkirna asistenca dezaktivira.POMOČ PRI PARKIRANJU SPREDAJ IN PRI VZVRATNEM PARKIRANJU

Ko izberete vzvratno prestavo, se aktivirajo tipala v zadnjem odbijaču. Pri parkiranju vam zaslon na dotik in zvočni signal nakazujeta, kako daleč od ovir se nahajate.

ZAZNAVANJE PROMETA ZA VOZILOM

Sistem je posebej uporaben, ko vzvratno zapuščate parkirno mesto, saj vas opozarja na nevarnosti, ki se približujejo vozilu iz katere koli strani. Na okoliščine za vozilom vas opozarja z zvočnimi in vizualnimi signali, tudi če je pogled nazaj oviran.

Če želite omogočiti funkcije vožnje in parkiranja za pomoč pri vozniku InControl, obstaja nekaj možnosti izbire kamer:

SISTEM PROSTORSKIH KAMER 360°

Sistem prostorskih kamer 360° vam omogoča, da prek zaslona na dotik vidite 360° okrog svojega avtomobila, in tako vam ta možnost olajšuje številne manevre, kot sta parkiranje ob robniku ter vožnja skozi ozke ulice in križišča.

KAMERA ZA VZVRATNO VOŽNJO

Da bi bilo parkiranje na tesnih parkirnih mestih še enostavnejše, vam pomaga kamera za vzvratno vožnjo. Na zaslonu na dotik prikažejo linije, ki odrejajo zunanji obseg vozila in predvideno pot parkiranja.

PARKIRNA POMOČ 360°

Senzorji parkirne pomoči na zadku, spredaj in ob straneh zagotavljajo zvočne in vizualne povratne informacije v realnem času, ki vam pokažejo, kako blizu ovire ste.

Pri opremi InControl so določene opisane funkcije lahko del dodatne opreme ter odvisne od tržišča in pogonskega sklopa. Prosimo, da se posvetujete s prodajalcem vozil Jaguar in se pozanimate o pogojih, ki veljajo v vaši državi. Nekatere funkcije so pogojene s sklenitvijo pogodbe za prenos podatkov in primerno kartico SIM, katere obveznosti se bodo nadaljevale tudi po obdobju, ki vam ga bo svetoval prodajalec. Signala za mobilno omrežje ni mogoče zagotoviti povsod.