80 LET ZNAMKE JAGUAR

80 LET ZNAMKE JAGUAR

EVOLUCIJA OBLIKOVANJA:
80 LET ZNAMKE JAGUAR – 3. DEL

Oblikovanje znamke Jaguar smo v novem tisočletju nekoliko poživili. Razvijali smo ga na podlagi zadnjih let ter izboljšali in nadgradili nekoliko bolj konservativne, retrospektivne zasnove. Videz se je razvil v nekaj popolnoma novega. V veliki meri je za to odgovoren direktor oblikovanja pri znamki Jaguar Ian Callum, ki je na tem položaju od leta 1997. Naslednji dve desetletji sta družini vozil Jaguar vdahnili novo življenje. Navdih in vitalnost smo prevzeli iz preteklosti in ju preslikali za sedanjost. 

»Če pogledate katero koli vozilo Jaguar iz preteklosti, je od preostalih vozil bolj zanimivo zato, ker je bolj vznemirljivo. Ko na cesti za trenutek vidite vozilo Jaguar, se želite obrniti in si ga dobro ogledati. To je učinek vozila Jaguar. Tu moramo začeti.«

IAN CALLUM

Direktor oblikovanja znamke Jaguar2006: NOVA SMER OBLIKOVANJA

 
Leta 2006 je bil model XK prvo novo vozilo Jaguar v novem tisočletju in prvi, ki je bil zasnovan pod okriljem Iana Calluma.

Povezava s preteklimi modeli vozil Jaguar je pri tem modelu jasna. Vidi se zlasti v maski vozila in pri zadnjih lučeh ter rešetki in inovativni aluminijasti lupinasti konstrukciji. Toda model XK je očiten izdelek 21. stoletja. Eleganca, z na novo definiranim spretnim dotikom oblikovalcev.


 

2007: PRESEGANJE OKVIRJEV

 
Model Jaguar XF je kombinacija prefinjene limuzine in izjemnega športnega vozila. Njegova zasnova je z nagnjenim videzom presegla okvirje, oblikovanje pa namiguje na njegovo eksplozivno moč tudi v mirovanju. Model Mark II je prvi v razredu športnih limuzin, model XF pa je dostojno nadaljevanje te oblikovne inovacije.

To je prvo vozilo, ki ga je iz nič oblikoval Ian Callum. Ko je zamenjal model S-Type, je model XF znamko Jaguar povzdignil v proizvajalca 21. stoletja.

Staro in novo sta se združili in nastala je zasnova, zaradi katere so obračali glave; športna nizka streha in rahlo povišan bok sta združena s prepoznavno masko originalnega modela XJ.

Model smo posodobili leta 2015, a se njegov razvoj nadaljuje. Daljši je, razkošen in še bolj eleganten, a sta še vedno razvidna izjemna moč in prirojen športni videz. Vozilo XF še naprej na novo definira zasnovo, razkošje, tehnologijo in zmogljivosti v segmentu poslovnih vozil. 

2010: NOVA DEFINICIJA RAZKOŠJA

 
Model XJ je stalnica v naboru vozil Jaguar, ki je čisti prelom z nedavno preteklostjo. Zasnova je bila namenjena vrnitvi k razburljivemu videzu iz leta 1968. Na model XJ6 spominjata večja maska in izboklina na pokrovu motorja. Callum to vidi kot vizualni vpliv iz preteklosti, ki ga na novo izumljajo na sodoben način.

Model XJ oddaja enak osupljiv občutek razburljivosti šestdesetih let in je kombiniran z neprimerljivim razkošjem in vrhunsko tehnologijo. V deseti ponovitvi, v modelnem letu 2016, vozilo XJ še naprej na novo definira razkošje. 

2012 IN 2013: GREMO NAPREJ

 
Vozilo F-TYPE je resnično utelešenje znamke Jaguar. Razburljiva zmogljivost skupaj z oblikovalskimi podrobnostmi, ki vodijo znamko Jaguar naprej in se ozirajo na njeno dediščino, z jasnim vplivom modela E-Type.

Nova interpretacija drzne maske Jaguar kaže to namero, da bi se vozilo razlikovalo, hkrati pa odraža iste vrednote kot v preteklih desetletjih. Model F-TYPE ima značilen videz zadnjega dela kabine, poudarjeno izboklino na pokrovu motorja in poudarjene zadnje blatnike. Jasno je, da je model F-TYPE duhovni naslednik modela E-Type.

»Ni treba, da so [vozila Jaguar] videti enaka, le poteze morajo biti enake. Vozilo mora biti mogočno, razburljivo in ravno tistih 10 % drugačno od preostalih na cesti.« – Ian Callum, direktor oblikovanja znamke Jaguar

Vozilo F-TYPE je bilo sprva zamišljeno le kot kabriolet. Po stopinjah modela E-Type je leto pozneje sledila različica F-TYPE coupe. Zdaj model F-TYPE 2016 postavlja nove standarde vozne dinamike in zmogljivosti. 

2014: DODATEK

 

Model XE je na novo opredelil športne limuzine in za vedno spremenil videz vozil Jaguar. Oblika združuje izjemno aerodinamiko z vznemirljivimi, kompaktnimi razmerji – izdelanimi na temelju vrhunske aluminijaste arhitekture.

Zaradi osredotočenosti na funkcionalno, a lepo obliko, je model XE vozilo, usmerjeno v voznika. Malcolm Sayer in njegova mantra forme o novi obliki sta očitno prisotna tudi pri vozilu XE, osupljivem avtomobilu, ki mu zmogljivost res pristaja.


 

2016: PRVO ZMOGLJIVO ŠPORTNO TERENSKO VOZILO

 
Vozilo F-PACE odpira novo poglavje zasnove vozil Jaguar kot naše prvo športno terensko vozilo. Ob nadaljevanju tradicije ponovnega definiranja segmentov vozil je oblikovanje modela F-PACE sprememba, ki dokazuje, da so inovacije pri oblikovanju vozil Jaguar še vedno prisotne.

Oblika modela F-PACE temelji na obliki modela F-TYPE. Njegove elegantne zunanje linije kombiniramo s prostorno notranjostjo. Ian Callum se je odločil za oblikovanje vozila Jaguar z dimenzijami športnega terenskega vozila, namesto da bi duh vozil Jaguar prenesel v vnaprej določen kalup. To je omogočilo, da se vpliv modela F-TYPE odraža v zasnovi modela F-PACE. Vozilo F-PACE nudi gracioznost, prostornost in hitrost.