SPOZNAJTE DRUŽINO LIMUZIN JAGUAR

Znamka Jaguar predstavlja povezano serijo treh čudovitih limuzin, za vse vrste kupcev.

V treh različnih tržnih sektorjih nudimo tri različna vozila Jaguar, od kompaktnega modela XE prek večjega vozila XF do bolj razkošnega, a elegantnega modela XJ. Kljub izrazitim razlikam je njihova povezanost očitna – vsi modeli imajo prepoznaven pečat znamke Jaguar.Najmanjša je kompaktna različica XE, sledi pa ji model XF. Vozilo luksuznega razreda, model XJ, je največje in najdaljše. Vsa tri vozila si od strani delijo linijo, ki se začne pri tleh, pred sprednjim kolesom, nato pa se graciozno preliva čez kolesni lok in poteka po vsej dolžini avtomobila do zadnjega dela.

Stranska linija modela XE se razteza po vsej dolžini vozila, začne pa se pri zelo nizko ležeči maski vozila. Model XE je videti, kot da se pripravlja na skok – kot njegov štirinožni soimenjak.

Pri športnem profilu modela XF je takoj opazna linija, ki se od strani spušča do pokrova prtljažnika.

Čeprav smo značilno masko vozila v sedanji obliki predstavili leta 2007 pri vozilu XF, smo z modelom XJ dokazali zaupanje znamke Jaguar v to oblikovanje. Trenutna izvedba je gotovo najbolj vznemirljiva. Poglejte natančneje in videli boste, da smo pri modelu XJ uporabili najnovejšo tehnologijo osvetlitve s kuboidnimi oblikami in svetlobnimi poudarki. Žarometa, ki krasita prednji del, sta prefinjene oblike, zaradi česar je model XE nekoliko drugačen.

V model XJ smo prvič namestili element Riva Hoop, polkrožen privzdignjen del armaturne plošče, ki se razteza od leve proti desni. Daje nam občutek, da sedimo v letalu, ime pa je element dobil po znani klasični znamki gliserjev.

Ta močan oblikovni element razlikuje notranjost modela XJ od drugih vozil. Skoraj kot v klubu za Angleže, prešeren in prefinjen.

»PRVI TRENUTEK LAHKO MIRNO VOZITE, DRUGI PA NEUSMILJENO POSPEŠUJETE. TO JE ČUDOVITA DVOJNOST, KI POVEZUJE VSA TRI VOZILA.«

Model XE ima po zaobljeni armaturni plošči dodaten privzdignjen element Riva Hoop v udobni in športni kabini (zgoraj). Notranjost modela XF je v ravnovesju z drugima dvema voziloma, presenetljivo prostorna zadnja klop je primerna tudi za velike ljudi.

Visoki sredinski del kabine omogoča, da se počutite kot zabubljeni, obkrožata pa vas element Riva Hoop in široka, izjemno oblikovana armaturna plošča. Na sredini se nahaja 10,2-palčni zaslon na dotik sistema za informacije in zabavo InControl Touch Pro. Je hiter, odziven in zmogljiv. Z dotikom na različne načine deluje tako kot najnovejši pametni telefoni. Enaka tehnologija je nameščena v model XJ, model XE pa ima nameščen odlični sistem InControl Touch, sistem InControl Touch Pro pa je del dodatne opreme.

Med različnimi bencinskimi in dizelskimi motorji serije vozil XF je 2,0-litrski dizelski motor Ingenium na voljo v različicah s 163 KM in 180 KM, motor pa je povezan s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Vozilo ima veliko dodatnega navora, če pomislite, da pri ekonomični vožnji porabi le 3,3 l/km, izpusti pa znašajo le 104 g/km*. Model XF je pravi predstavnik znamke Jaguar, kar se tiče varčnosti in natančnosti. Tudi bencinska različica XE S ima izjemen značaj. 3-litrski motor V6 s tlačnim polnilnikom razvije 360 KM in enakomerno pospešuje ter ima resno zmogljivost – od 0 do 100 km/h v samo 5,1 sekunde. Dvojno sprednje aluminijsko vzmetenje ga loči od tekmecev in zaradi njega je resnično dinamičen in gibčen. Pričakovali bi, da boste ob modelih XE in XF za volanom osupnili, a način, na katerega se model XJ ovije okoli voznika in ga napeljuje k vožnji, je resnično presenečenje. Na voljo vam je 3,0-litrski turbodizelski motor V6, ki brez truda premaguje zavoje, zaradi natančnega krmiljenja pa je bolj športni avtomobil kot velika limuzina.

Tako lahko iz umirjene vožnje v trenutku pospešite. Vsa tri vozila povezuje čudovita dvojnost. Tako kot bratje se tudi oni po videzu in osebnosti jasno razlikujejo, vendar so zagotovo vsi del iste družine.

* Predloženi podatki o porabi goriva so rezultat uradnih testov proizvajalca skladno z zakonodajo EU.

Dejanska poraba goriva v vozilu se lahko razlikuje od porabe, dosežene pri takih preskusih, in te številke so samo za primerjavo.

Uradni podatki o porabi goriva za limuzine Jaguar v l/100 km: mestna vožnja 16,2–4,4, zunajmestna vožnja 8,2–3,4, kombinirana 11,1–3,8. Izpusti CO2 v g/km: 264–99.

»VSA TRI VOZILA, ČE JIH GLEDATE OD STRANI, DELIJO ENAKO LINIJO, KI POTEKA OD SPODNJEGA DELA SPREDNJEGA KOLESA, SE GRACIOZNO VLEČE PREK LOKA KOLESA IN PO CELOTNI DOLŽINI TEČE DO ZADKA.«

VEČ ZGODB
EVOLUCIJA MODELA XF
Zasnova modela Jaguar XF se je razvila, a sta njegovi tehnologija in širina zmogljivosti revolucionarni. Oblikovalca Ian Callum in Adam Hatton pojasnjujeta evolucijo najbolj priljubljene limuzine znamke Jaguar.
IZVEDITE VEČ
F-PACE – RAZKOŠNO ZMOGLJIVO VOZILO
Športno terensko vozilo Jaguar pomika meje praktičnosti in sloga. Oblikovalci in inženirji, ki so zasnovali model F-PACE, opisujejo svoj navdih.
IZVEDITE VEČ
PRVI DINAMIČNI NABOR VOZIL S ŠTIRIKOLESNIM POGONOM ZNAMKE JAGUAR
Najlepše ceste v Walesu so bile odlično okolje za preskus vožnje petih izjemnih vozil iz serije s štirikolesnim pogonom – XJ, XF, F-TYPE, XE in F-PACE.
IZVEDITE VEČ