VARNOST

Zanesljivost ne pomeni le, da vozilo vas in vaše potnike do cilja pripelje preprosto in brez odlašanja. Gre tudi za to, da se na cilj pripeljete varno, varnost pa je srž filozofije znamke Jaguar.

Za izdelavo visokokakovostnih aluminijastih karoserijskih konstrukcij uporabljamo tehnologijo, ki so jo razvijali za vesoljske programe, a tako ne izdelujemo le karoserije, ki je do 400 kilogramov lažja in veliko trdnejša od predhodnih, kar ne pripomore le k zmanjšanju porabe goriva in izpustov ter bolj dinamičnemu upravljanju, ampak smo ustvarili karoserijo, ki je bistveno trdnejša, ima boljšo zasnovo in, kar je najbolj pomembno, veliko bolj varna, zaradi česar boste še bolj zaščiteni.Najboljši primer je model XE z lupinasto zasnovo, ki vsebuje še več aluminija ter karoserijo, ki vsebuje več kot 75 odstotkov aluminija. To je najlažja in najtrdnejša limuzina znamke Jaguar, ki smo jo kdaj koli ustvarili. Ključen je inteligenten način uporabe aluminija. Dejansko pa so vsa sodobna vozila Jaguar zasnovana tako, da zadovoljujejo najstrožje zakonodaje in zahteve preskusov trčenja po vsem svetu.Zasnove so preverjene tudi v dejanskih razmerah. V nizu 80 preskusov trčenja razbijemo okrog 60 karoserij. Pri nekaterih mora vozilo ob trku v 40 milisekundah razpršiti 100 MW kinetične energije, da bi zagotovili natančno predvideno delovanje.V omenjenih 40 milisekundah se grede odbijačev, zmečkana pločevina in vzdolžne konstrukcije deformirajo tako, da motor potisnejo stran od mesta trka. V kabini se zračne blazine in zategovalniki varnostnih pasov aktivirajo v le 15 milisekundah po trku in tako omejijo delovanje sil na potnike. Ko se vozilo po trku umiri, se črpalke za gorivo samodejno izklopijo, vključijo se opozorilne luči in odklenejo vrata, kar omogoča lažji izhod iz vozila.

»SODOBNA VOZILA JAGUAR SO ZASNOVANA TAKO, DA ZADOVOLJUJEJO NAJSTROŽJE ZAKONODAJE IN ZAHTEVE PRESKUSOV TRČENJA PO VSEM SVETU.«

Vozila Jaguar pa ne varujejo le potnikov v vozilu. V pokrovu motorja se nahaja sistem, ki zaznava stik s pešcem* in v trenutku sproži pirotehnična sredstva, ki pokrov motorja potisnejo navzgor in stran od vozila, in to kar za 6 centimetrov v le 30 milisekundah. To pešcu absorbira udarec in prepreči, da bi udaril v toge elemente, kot sta motor in vzmetenje.Vsa sodobna vozila Jaguar so opremljena s celotnim naborom sistemov za napredno pomoč vozniku (ADAS), ki voznika obveščajo o prometu okrog vozila ali pa se samodejno sprožijo in pripomorejo k preprečevanju nesreč.Nič čudnega, da sta model XE in model XF pri testih Euro NCAP 2015 dosegla rezultate s petimi zvezdicami, z najvišjimi ocenami v kategorijah odrasli potnik, otrok potnik, otrok pešec in sistemi za pomoč pri varnosti, kar ju uvršča med najbolje ocenjene modele v svojih razredih.Direktor linije vozil Kevin Stride pojasnjuje: »Model XE in model XF sta zasnovana brez kompromisov. Varnosti smo se posvetili prav toliko kakor dinamiki, zmogljivosti, prefinjenosti in učinkovitosti, naši interni standardi pa daleč presegajo zakonodajne zahteve in preskuse, ki jih opravijo potrošniki. Vse, od aluminijevih zlitin, ki smo jih razvili za karoserijske strukture, do najsodobnejše stereo kamere, ki je osnova sistema za preprečevanje naleta, smo skrbno optimizirali, da bi zagotovili vrhunsko raven varnosti.«* Odvisno od modela in države uvoznice.

yt:P_JPyCG44zs
Sistem za preprečevanje naleta pri nizkih hitrostih modela XF
VEČ ZGODB
IZJEMNO LAHKA ALUMINIJASTA ARHITEKTURA

Objavljeno: 18. 8. 2016

Pri oblikovanju in izdelavi vozil je zanesljiva in odporna lahka aluminijasta arhitektura del filozofije znamke Jaguar že več kot 70 let.
IZVEDITE VEČ
OBRATI PO SVETU

Objavljeno: 18. 8. 2016

V to, da bi bila vozila Jaguar najbolj zmogljiva in zanesljiva, je vloženega izjemno veliko truda.
IZVEDITE VEČ
VIRTUALNI INŽENIRING

Objavljeno: 18. 8. 2016

Izjemno veliko vlagamo v najsodobnejša orodja za virtualni inženiring, ki omogočajo, da se novi izdelki – in napredne tehnologije, ki jih poganjajo – oblikujejo hitreje in učinkoviteje ter da so bolj odporni. Končni rezultat so avtomobili Jaguar, ki so bolj zanesljivi, trajni in zaupanja vredni.
IZVEDITE VEČ