POTUJTE ŠE DLJE

Odkrijte, kako napredni sistemi toplotnega upravljanja v konceptnem vozilu I‑PACE omogočajo še večji doseg.

Nadzor temperature je pomemben pri vsakem vozilu, še zlasti pa je pomemben pri električnih vozilih, kot sta konceptno vozilo I‑PACE in dirkalno vozilo I‑TYPE Formula E.Pri dirkah učinkovit nadzor toplote pomeni, da lahko vozniki na progi vozijo hitreje in tekmujejo dalj časa. Pri cestnih avtomobilih, kot je konceptno vozilo I‑PACE, lahko vozniki tako dosežejo dodatnih 50 km (ali 30 milj), ne da bi morali napolniti baterije vozila.

V konceptnem vozilu I‑PACE je treba nadzorovati tri temperature: baterije, motorja in voznikove kabine. Prefinjen sistem toplotnega upravljanja avtomobila ogreva in ohlaja vse navedeno ter prenaša energijo z enega konca na drugega. Torej, če se v električnem motorju proizvaja toplota, jo sistem uporablja za ogrevanje notranjosti, baterije ali obojega. Prenos toplotne energije na ta način pomeni, da se ne porabi toliko baterije za ogrevanje, zaradi česar je moč baterije na voljo za večji domet vozila.

yt:s45lTQQc1-o
Konceptno vozilo Jaguar I‑PACE | Upravljanje toplote

“To je zelo prefinjen sistem, kjer lahko premešamo toploto, ki nastane med temi tremi različnimi viri..”
Dr Wolfgang Ziebart, tehnični direktor oblikovanja v podjetju Jaguar Land Rover

Poleg zbiranja energije, ki jo proizvaja sam avtomobil, ima konceptno vozilo I‑PACE tudi toplotno črpalko, ki črpa zrak iz zunanjosti avtomobila in ga uporablja za ogrevanje notranjosti. Vozilo energijo iz zunanjega zraka črpa na višjo temperaturo z zelo malo energije, tudi če je zunanja temperatura relativno nizka. Ta segreti zrak se nato prenese v kabino, namesto da bi uporabili običajen električni grelnik, kar pomeni, da je za ogrevanje notranjosti potrebno manj energije.

Vpliv toplotne črpalke je velik. Kadar je zunanja temperatura med 10 °C in 15 °C, lahko uporaba toplotne črpalke namesto uporabe energije iz baterije poveča doseg konceptnega vozila I‑PACE do 50 km (30 milj).

VEČ ZGODB
KONCEPT VOZILA I‑PACE
Objavljeno: 1. 12. 2018

Osupljiv pogled na naš prvi avtomobil na električni pogon. Štirikolesni pogon, 400 KM, 5 sedežev z dosegom več kot 500 km (310 milj).
RAZIŠČITE KONCEPT VOZILA I‑PACE
TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
Objavljeno: 1. 12. 2018

Prvenstvo Formula E, ki ga organizira FIA, nam omogoča realistične preskuse na dirkalnih stezah, kjer izpopolnjujemo tehnologije za električna vozila.
RAZIŠČITE TEKMOVANJA VOZIL JAGUAR
KONCEPT VOZILA I‑PACE: <br> Z DIRKE NA CESTO
Objavljeno: 1. 12. 2018

Raziskujemo potovanje od začetkov izdelave dirkalnega vozila I‑TYPE za Formulo E do razvoja konceptnega vozila I‑PACE. Raziščite prvo popolnoma električno vozilo znamke Jaguar.
RAZIŠČITE KONCEPT Z DIRKE NA CESTO